3 redenen om nu goud te kopen

Het is niet verrassend dat goud-ETF’s al vier opeenvolgende maanden een netto-instroom hebben laten zien. De schommelende aandelenkoersen jagen veel beleggers richting het edelmetaal, waardoor de goudprijzen stijgen. En volgens beleggingssite TheStreet doen andere beleggers er verstandig aan om dit voorbeeld te volgen. 

De World Gold Council meldde onlangs dat investeerders in januari voor de tweede maand op rij 3,1 miljard dollar belegden in goud ETF’s. Er stroomt daarmee al vier maanden op rij geld in goud ETF’s, waarbij de overgrote meerderheid uit Noord-Amerika komt.

Risico verminderen

Deze instroom hielp de goudprijzen stijgen, zelfs toen de aandelenkoersen daalden. De SPDR Gold Shares ETF steeg in de afgelopen drie maanden met 6,9%, terwijl de S&P 500 in die periode met 3,6% daalde.

Volgens Arthur Hogan, marktstrateeg bij National Securities, stijgt de goudprijs door de interesse van beleggers om risico’s te verminderen. Hij ziet daarvoor drie redenen:

Ten eerste, de geopolitieke risico’s. De Amerikaanse handelsoorlog met China, de humanitaire crisis in Venezuela en de Brexit zijn daar drie voorbeelden van. Elk van deze risico’s werpt onzekerheid op voor investeerders over de toekomst, en dat maakt hen angstig.

Ten tweede wijst Hogan op de hoge waarderingen van aandelen. “Beleggers zijn ook steeds meer op hun hoede voor de aandelenmarkt die prijzig is in verhouding tot de verwachte inkomsten. Sommige beleggers verzilveren dus minstens een deel van hun aandelenbezit en sturen een deel van de opbrengst naar goudfondsen”, aldus Hogan.

Als laatste punt noemt de strateeg de Federal Reserve. De Fed lijkt volgens hem op ‘een keerpunt’ te staan als het gaat om de Amerikaanse rente. Hij merkt op dat beleggers verwachtten dat de Fed dit jaar meerdere keren de rente zou verhogen, terwijl er nu misschien geen rentestijgingen komen in 2019.

Lagere rentetarieven hebben de neiging de Amerikaanse dollar te verzwakken en de inflatierisico’s te vergroten, waardoor goud aantrekkelijker wordt. “Wanneer iets de waarde van de dollar negatief beïnvloedt, heeft goud de neiging om het beter te doen”, aldus Hogan.

Bescherming portefeuille

Het is waarschijnlijk logisch dat kleine beleggers het voorbeeld van professionele beleggers volgen en wat goud gaan kopen. Immers, goud is als een levensverzekering voor uw portefeuille. Goudprijzen hebben de neiging toe te nemen wanneer andere activa zich terugtrekken, waardoor het metaal vaak een portefeuille zal redden wanneer de aandelen- en obligatiekoersen duikelen.

Axel Merk, president en chief investment officer bij geldbeheerbedrijf Merk Investments, merkt op dat goud het goed heeft gedaan tijdens elke berenmarkt sinds 1970, behalve tijdens de terugval in de jaren tachtig, toen Fed-voorzitter Paul Volcker de reële Amerikaanse rente naar een hoger niveau duwde. Goud neigt immers te dalen wanneer de voor inflatie gecorrigeerde rentetarieven stijgen.

Hoeveel goud?

Nu rentes nog steeds historisch laag zijn, lijkt het erop dat er op dit moment weinig terughoudendheid is voor goud. Maar hoeveel goud moet je kopen? De meeste beleggingsstrategen beweren dat beleggers tussen 5% en 15% van de waarde van de portefeuille in goud moeten aanhouden. Met andere woorden, een portefeuille van 100.000 euro, moet tussen 5.000 en 15.000 euro aan goud bevatten.

“Ik heb altijd gedacht dat de juiste hoeveelheid die hoeveelheid is die ons het meest comfortabel maakt”, zei Hogan. “Hoe meer je nodig hebt om je op je gemak te voelen, hoe meer goud je zou moeten hebben.”

Met andere woorden, als u weet dat u een nerveuze belegger bent, koop dan meer goud. Maar als u stalen zenuwen heeft, moet u minder kopen. En voor de meeste beleggers is het kopen van goud-ETF’s waarschijnlijk de eenvoudigste manier om blootstelling aan het metaal te krijgen.


 

Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.